فهرست مطالب

مجله بهداشت و ایمنی کار
سال یازدهم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/02
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محسن مهدی نیا، مصطفی میرزایی علی آبادی، احمد سلطان زاده، علیرضا سلطانیان، ایرج محمد فام* صفحات 176-195
    مقدمه

    آگاهی موقعیتی ایمنی یکی از فاکتور های مهم موثر بر قابلیت اطمینان و عملکرد ایمنی اپراتور ها می باشد که خود تحت تاثیر متغیر های مختلفی قرار می گیرد. شناسایی این متغیر ها و نحوه روابط آنها در بهینه سازی اقدامات کنترلی نقش اساسی خواهد داشت و مطالعه حاضر نیز با همین هدف انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه بر مبنای نظرات متخصصان آگاهی موقعیتی و با استفاده از یک روش تصمیم گیری چند معیاره فازی انجام شد. جهت کمی سازی نظرات متخصصان و برای کاستن از خطای ناشی از ارزیابی ذهنی آنها از روابط متغیر ها، از اعداد فازی مثلثی استفاده گردید.   

    یافته ها

    نتایج نشان داد که متغیر های سازمانی همراه با «دانش ایمنی/شغلی» و « تجربه در وظیفه» مهمترین و ریشه ای ترین متغیر های پیش بینی کننده آگاهی موقعیتی می باشند. از گروه متغیر های سازمانی مورد مطالعه نیز «نگرش ایمنی سازمان»، «طراحی ایمن سیستم ها» و «آموزش» مهمترین متغیر های تعیین کننده تغییرات آگاهی موقعیتی می باشند.

    نتیجه گیری

    بر اساس تجمیع نظرات خبرگان مبتنی بر منطق فازی، مهمترین متغیر های موثر بر آگاهی موقعیتی و روابط علت و معلولی آنها شناسایی شدند. متغیر های سازمانی اصلی ترین متغیر های تعیین کننده آگاهی موقعیتی می باشند. برای بهبود آگاهی موقعیتی بهترین نتایج با اصلاح متغیر های ریشه ای موثر یعنی متغیر های سازمانی وبرخی متغیر های فردی بدست می آید.

    کلیدواژگان: متغیر های سازمانی، آگاهی موقعیتی ایمنی، منطق فازی، عملکرد ایمنی
  • محمد ابراهیمی، محمودرضا آذغانی، جلیل نظری*، عبدالرسول صفائیان صفحات 196-212
    مقدمه

    قالیبافی یکی از حرف سخت و زیان آور بوده که بر سلامت نیروی کار تاثیر می گذارد. اختلالات اسکلتی-عضلانی یکی از مهمترین مشکلات بهداشتی در بافندگان فرش می باشد. ناراحتی های اسکلتی عضلانی با کاهش کارآیی و غیبت از کار بعلت بیماری مرتبط بوده و هزینه های متعدد اقتصادی مستقیم و غیرمستقیمی را بر فرد و جامعه تحمیل می نماید. براساس نتایج تحقیقات قبلی، اختلالات اسکلتی عضلانی در ناحیه گردن، شانه و کمر در بین بافندگان فرش شایع می باشد. طراحی ضعیف ابزارهای دستی و ایستگاه کاری، وضعیت غلط بدن و حرکات تکراری مهمترین عوامل شناخته شده خطر ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی در بین بافندگان فرش می باشد. از آنجاییکه اصلاحات ارگونومیکی در ایستگاه کاری ممکن است باعث کاهش خستگی ماهیچه ها و خطر ابتلا به اختلالات اسکلتی عضلانی شود، مطالعه حاضر به هدف بررسی میزان فعالیت عضلات شانه و کمر قالیبافان در حین کار در ایستگاه های کاری با دار سنتی و ارگونومیک بروش لکترومایوگرافی طراحی و اجرا گردید.

    روش کار

    از آنجاییکه هدف مطالعه حاضر بررسی و مقایسه فعالیت عضلات تراپوزیوس و ارکتوراسپاین چپ و راست در دو ایستگاه کاری سنتی و اصلاح شده بافت قالی بود. دو دستگاه دار شامل دار سنتی و اصلاح شده در یک کارگاه با شرایط جوی کنترل شده نصب گردید. 18 مرد قالیباف حرفه ای با میانگین سنی 38 و سابقه کار 1/11سال، بمدت 120 دقیقه بر روی هر دار مورد آزمایش عملیات بافت انجام دادند. فعالیت عضلات تراپوزیوس و ارکتوراسپاین چپ و راست توسط دستگاه الکترومیوگرافی در فواصل زمانی30 دقیقه ثبت گردید. مقادیر RMS وMPF از سیگنال های خام فعالیت الکتریکی عضلات ثبت شده برای برآورد فعالیت عضلانی و خستگی استخرج گردید.  

    یافته ها

    نتایج بدست آمده از 5 بازه زمانی نشان دهنده میانگین شدت فرکانسی پایین در دار اصلاح شده نسبت به دار سنتی است. مقایسه میانگین ها نیز نشان دهنده اختلاف آماری معنادار در تراپوزیس چپ (038/0>p) از بعد روند زمانی و در ارکتور اسپاین راست (001/0>p) از نظر نوع ایستگاه کاری است. نتایج دامنه فعالیت ثبت شده در دار اصلاحی در بیشتر زمان های ثبت، کمتر از دار سنتی بوده و مقایسه نتایج مده نیز نیز نشان دهنده اختلاف آماری شدید معنادار در عضله تراپوزیوس  چپ (001/0>p)، تراپوزیوس  راست (001/0>p)، و ارکتوراسپاین راست (009/0>p) در ایستگاه های کاری مورد مطالعه می باشد.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج بدست آمده برای عضلات تراپوزیوس ایستگاه کاری با دار اصلاح شده مناسب بوده و برای عضلات کمر ایستگاه سنتی مزیت دارد. از آنجاییکه افراد مورد بررسی، بافنده حرفه ای با سابقه کار بالایی بودند و احتمال عادت به یک نوع وضعیت کاری می تواند بر میزان فعالیت عضلاتشان تاثیرگذار باشد، لذا مطالعات بیشتر و بخصوص بر روی افراد مبتدی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: قالیبافی، الکترمیوگرافی سطحی، ایستگاه کاری
  • غلامعباس شیرالی، داوود افشاری، ساناز کریم پور* صفحات 213-225
    مقدمه

    باتوجه به استانداردهای بین المللی اعتباربخشی بیمارستان ها و لزوم بهبود ایمنی و کیفیت مراقبت از بیماران، این مطالعه باهدف ارزیابی قابلیت اطمینان پرستاران با استفاده از دو تکنیک آنالیز پیش بینانه خطاهای شناختی و تحلیل رویداد انسانی انجام شده است.

    روش کار

    آنالیز وظایف پرستاران بوسیله تکنیک HTA انجام گردید. سپس انواع خطاها و علل بروز آنها توسط روشTRACER شناسایی شد. در گام بعد خطاهای شناسایی شده در هرکدام از زیر وظایف بررسی شده پرستاران، در ارزیابی احتمال خطای هر وظیفه با روشATHEANA مورد استفاده قرار گرفت. جهت محاسبه احتمال کلی رویداد نیز، احتمال رخداد خطای انسانی به مدل ارزیابی احتمالاتی ریسک وارد گردید.  

    یافته ها

    روشTRACER  نشان داد که پیچیدگی کار، بارکاری بالا، تجربه، طراحی محیط کار، خستگی، اضطراب، کم بودن نیروی کار، زمان ناکافی برای انجام کار، تداخل با خواب، صدا و روشنایی نامناسب، از فاکتورهای مهم در ایجاد خطا می باشند. مقدار احتمال خطا برای هریک از رویدادهای پایه با توجه به دستورالعمل روش ATHEANA 001/0 در نظر گرفته شد. با در نظر گرفتن اینکه تعداد 15رویداد پایه وجود دارد، در نهایت مقدار احتمال خطای انسانی در رویداد حمله قلبی، مقدار 015/0 محاسبه گشت.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش، نیاز به افزایش نیروی کاری، کاهش اضافه کاری ها حتی برای افرادی که داوطلبانه خواهان اضافه کاری می باشند و برنامه ریزی علمی شیفت های کاری پرستاران و ارایه آموزش های کاربردی و روش های کنترل استرس هنگام وقوع شرایط اضطراری را مشخص می نماید.

    کلیدواژگان: قابلیت اطمینان، خطاهای شناختی، تحلیل رویداد انسانی، پرستاران
  • مهدی امیر خانی، فربد کوهپایه، محمدرضا رجبی، مجید نجفی کلیانی*، جواد سلامی صفحات 226-236
    مقدمه

    آسیب های شغلی بعنوان شایعترین خطرات مرتبط با کار در رشته های علوم پزشکی هستند. دانشجویان علوم پزشکی بدلیل آموزش در محیط بالینی و عدم تجربه کافی در معرض صدمه ناشی از سر سوزن و اجسام نوک تیز هستند. هدف از انجام این مطالعه بررسی فراوانی این صدمات و علل تاثیرگذار در بروز آن در دانشجویان رشته های مختلف علوم پزشکی بود.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی-مقطعی در سال 1396 بر روی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی فسا انجام شد. تمامی دانشجویان رشته های پزشکی، پرستاری، اتاق عمل، هوشبری و فوریت های پزشکی بصورت سرشماری وارد مطالعه و پرسشنامه سنجش صدمات بین آنها توزیع گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه محقق ساخته ای شامل دو قسمت سنجش متغیرهای دموگرافیک و بررسی علل تاثیرگذار بر بروز صدمات بود. پس از تکمیل پرسشنامه توسط دانشجویان تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری و با کمک نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام گرفت.  

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد  که تعداد 74 نفر (3/24 درصد) از دانشجویان در طول دوران تحصیل، حداقل یکبار دچار آسیب ناشی از اجسام برنده شده بودند. 26 نفر (1/35 درصد) از دانشجویان  بی احتیاطی خود را عامل اصلی مواجهه عنوان کردند. تزریق عضلانی با 20 مورد (27 درصد) مهم ترین پروسیجر منجر به مواجهه بود. آزمون آماری مجذور کای نشان داد که بین فراوانی صدمات ناشی از اجسام برنده و جنسیت تفاوت آماری معناداری وجود دارد به طوری که مواجهه در آقایان بیشتر گزارش شد (P<0.05).

    نتیجه گیری

    نتایج بدست آمده نشان داد که صدمات ناشی از سر سوزن و اجسام نوک تیز در دانشجویان علوم پزشکی بالا می باشد. با توجه به این شیوع بالا، لازم است در برنامه های آموزشی و خصوصا در محیط بالین، آموزش ها و تمهیدات صحیح و دقیقی در خصوص لزوم رعایت موارد ایمنی و استفاده از تجهیزات محافظتی قبل و در حین کار با بیمار به دانشجویان آموزش داده شود. علاوه بر این، بدلیل عملکرد نادرست دانشجویان در زمان بروز آسیب، لازم است برنامه ریزی در خصوص آموزش دانشجویان و آگاهی از خطرات این صدمات صورت گیرد.

    کلیدواژگان: صدمات سر سوزن، اجسام نوک تیز، دانشجویان، علوم پزشکی
  • سعید امیدی، قربانعلی جنت فریدونی، ربیع الله فرمانبر، محمود حیدری* صفحات 237-251
    مقدمه

    درک ریسک در ایمنی و بهداشت از اهمیت بالایی برخوردار است و بر رفتار اثر می گذارد. بسیاری از حوادث به این علت رخ می دهند که افراد درک درستی از آنها ندارند. حوادث می توانند پیامد مهم درک ریسک یا به طور دقیق تر درک نادرست از ریسک باشند. آموزش همواره به طور گسترده ای به عنوان یکی از اجزای مهم در برنامه های کنترل خطرات شغلی و مدیریت خطرات شناخته می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی  مبتنی بر نظریه رفتاربرنامه ریزی شده بر درک ریسک کارکنان آتش نشانی واحدهای عملیاتی انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه از نوع کارآزمایی شاهد دار تصادفی می باشد، که بر روی 92 نفر از آتش نشانان شهر رشت در سال 1397 صورت گرفت. نمونه گیری به صورت خوشه ای بود و آتش نشانان به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل، هر گروه 46 نفر قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته مشتمل بر سه بخش، اطلاعات جمعیت شناختی، درک ریسک، تیوری رفتار برنامه ریزی شده بود. برنامه آموزشی شامل 5 جلسه 75-30 دقیقه ای برای هرگروه (6 گروه 8-7 نفری) براساس تیوری رفتار برنامه ریزی شده بود. داده ها در دو نوبت قبل و 1 ماه بعد از مداخله آموزشی جمع آوری شد و به وسیله آزمون های آماری کای دو، تی مستقل و زوجی، یو من ویتنی و ویلکاکسیون با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.   

    یافته ها

    میانگین سنی آتش نشانان مورد مطالعه 17/5±91/35سال بود و اختلاف معناداری بین دو گروه از لحاظ متغیرهای دموگرافیک مشاهده نگردید. بین دو گروه تحت مداخله و کنترل قبل از مداخله آموزشی، اختلاف معناداری از لحاظ درک ریسک، سازه های تیوری رفتار برنامه ریزی شده و رفتارهای خودگزارش دهی وجود نداشت، اما پس از اجرای مداخله آموزشی این متغیرها در گروه تحت مداخله افزایش معناداری یافت.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشانگر بهبود درک ریسک آتش نشانان بر اثر مداخله آموزشی مبتنی بر سازه های تیوری رفتار برنامه ریزی شده بود. بنابراین، تیوری رفتار برنامه ریزی شده می تواند به عنوان چهارچوب نظری مناسب برای طراحی و اجرای مداخلات درک ریسک آتش نشانان بکار رود.

    کلیدواژگان: درک ریسک، آتش نشان ها، آموزش، تئوری رفتار برنامه ریزی شده
  • فرهاد فروهر مجد، اعظم صالحی*، کریم ابراهیم پور صفحات 252-264
    مقدمه

    یکی از مهمترین عوارض مواجهه با اشعه یونیزان تومورهای سرطانی است که در اثر آسیب اکسیداتیو DNA رخ می دهد. از آنجایی که پرتوکاران بیشترین تماس و دوز تجمعی اشعه یونیزان را دارند، بررسی میزان استعداد ابتلا به سرطان در این قشر از ضرورت بالایی برخوردار است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف اندازه گیری سطح 8-هیدروکسی 2-دیوکسی گوانوزین(8-OHdG) ادرار کارکنان پرتوکاران شاغل در بیمارستانها ومراکز درمانی به عنوان بیومارکر آسیب اکسیداتیو و مقاسه آن با میزان دوزموثرتجمعی پرتو انجام گرفت.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی 70 نمونه در دوگروه (35 نفر پرتوکارشامل گروه های پزشکی هسته ای، رادیوتراپی،رادیولوژی و سی تی اسکن و 35 نفرغیرپرتوکار) جهت مطالعه انتخاب شدند.ابتدا نتایج فیلم بج از بیمارستانها جمع آوری گردید .از آنجاییکه هردوره پایش فیلم بج دوماه است وباتوجه به فرمول مربوطه، دوز موثرتجمعی پرتوجهت 6 دوره گذشته (یکسال گذشته) و 30دوره گذشته(5 سال گذشته) بدست آمد.سپس در پایان شیفت کاری نمونه ادرار هر دوگروه جهت تعیین غلظت 8-OHdG گرفته شد.نمونه ها به روش SPE (solid-phase extraction) استخراج شدند و بعد از آن غلظت ماده مذکور توسط دستگاه GC/MS قرایت گردید.نهایتا داده های حاصل از تعیین غلظت  8-OHdG و دوز موثرتجمعی پرتو از طریق نرم افزار SPss تحلیل شد.  

    یافته ها

    نتایج بدست آمده  نشان داد که پرتویونیزان ضمن اینکه بر افزایش سطح 8-OHdG به عنوان یکی از بیومارکرهای اکسیداتیو در بدن پرتوکاران تاثیر داشته است بلکه سطح 8-OHdG  در بدن پرتوکاران با میانگین دوز موثرتجمعی پرتو در 30 دوره گذشته و 6 دوره گذشته نیز ارتباط مستقیم دارد. (P=0.009)

    نتیجه گیری

    رعایت اصول حفاظت پرتویی از سوی پرتوکاران منجر به کاهش پرتوگیری وبه نوبه خود موجب کاهش سطح استرس اکسیداتیو ودر نتیجه کاهش اثرات احتمالی پرتو میگردد.

    کلیدواژگان: پرتوکاران، دوز موثرتجمعی پرتو، 8- هیدروکسی-2دئوکسی گوانوزین
  • سجاد سمیعی، محسن صادقی یارندی، رضا پوربابکی، صبا کلانتری، فریده گلبابایی* صفحات 265-278
    مقدمه

    از دیدگاه بهداشت شغلی، سیستم تنفسی یکی از مهم ترین دستگاه های بدن است که می تواند تحت تاثیر عوارض، اختلالات و پیامدهای نامطلوب در محیط های کاری قرار گیرد. اسپیرومتری یکی از مهم ترین ابزارهای غربالگری و آزمایش تخصصی در معاینات ادواری شاغلان می باشد. در این مطالعه فاکتورهای موثر بر عملکرد ریوی کارکنان بخش های مختلف دانشگاه علوم پزشکی تهران مورد بررسی قرار گرفت.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی - تحلیلی و مقطعی بوده و در سال 1397 به منظور تعیین پارامترهای موثر بر عملکرد ریوی افراد بر اساس اطلاعات بدست آمده از فاز ثبت نام  مطالعه کوهورت سلامت کارکنان بر روی 300 نفر از کارمندان دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام پذیرفت. پس از جمع آوری داده ها، آنالیز اطلاعات توسط نرم افزار SPSS نسخه 25 انجام گرفت. به منظور تحلیل داده ها از آزمون های آماری پارامتریک تی دو نمونه ای مستقل، آنالیز واریانس یکطرفه و ضریب همبستگی پیرسون استفاده گردید. جهت تعیین میزان تاثیر متغیرهای مستقل بر پارامترهای عملکرد ریوی مورد مطالعه از مدل رگرسیون خطی چندگانه استفاده گردید.  

    یافته ها

    مشاهده گردید که بین پارامترهای FVC و FEV1 و استعمال سیگار ارتباط معنی داری وجود دارد (05/0 > P-value).  بین توده بدون چربی بدن (FFM)، سن و شاخص توده بدنی (BMI) با پارامتر FEV1/FVC نیز ارتباط معنی داری مشاهده گردید (05/0 > P-value). همچنین مشخص گردید بین نوع شغل افراد و پارامتر FVC ارتباط معنی داری وجود دارد (05/0 > P-value).

    نتیجه گیری

    در مطالعه حاضر مشخص شد که نوع شغل افراد در عملکرد ریوی آنان تاثیر بسزایی دارد که دلیل آن مواجهه تنفسی با آلاینده های مختلف در گروه های شغلی مختلف می باشد. از دیگر عوامل تاثیر گذار در عملکرد ریوی افراد طی مطالعه حاضر می توان به سن، شاخص توده بدنی، شاخص توده چربی بدن، شاخص توده بدون چربی بدن و استعمال سیگار اشاره نمود.

    کلیدواژگان: عملکرد تنفسی، اسپیرومتری، مدل رگرسیونی، FVC، FEV1
  • داود پناهی، محسن صادقی یارندی، نورالدین قراری، زهرا آقاجانی علی آبادی، احمد سلطان زاده* صفحات 279-295
    مقدمه

    با توجه به اهمیت پیاده سازی سیستم های مدیریت ایمنی و سلامت شغلی در پیشگیری از بیماری های مختلف در محیط های شغلی و همچنین تعیین میزان اهمیت و نقش استقرا و اجرای سیستم های مدیریت سلامت شغلی در کنترل و کاهش شیوع بیماری کووید 19 در محیط های کاری به عنوان یکی از بخش های حساس و مهم جامعه، مطالعه حاضر با هدف مقایسه میزان شیوع ابتلا به بیماری کووید-19 در دو گروه صنایع دارا و فاقد سیستم های مدیریت سلامت شغلی و همچنین ریسک فاکتورهای مدیریتی و اجرایی مرتبط در بخشی از صنایع ایران انجام پذیرفت.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی در اردیبهشت ماه سال 1399 در حین شیوع بیماری کروناویروس در بخشی از صنایع تحت نظر دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شده است. طی مطالعه حاضر مجموعا 70 صنعت مشتمل بر 24 صنعت فعال در حوزه تولید محصولات شیمیایی، 6 صنعت تولید قطعات خودرو، 14 صنعت تولید لوازم خانگی، 16 صنعت تولید محصولات بهداشتی و آرایشی، 4 صنعت تولید محصولات فلزی و 6 شرکت خدماتی بود. جامعه آماری مورد مطالعه شامل دو گروه از صنایع واجد سیستم مدیریت سلامت شغلی (33 صنعت) و صنایع فاقد سیستم مدیریت سلامت شغلی (37 صنعت) بود. در این مطالعه، چک لیستی برای جمع آوری داده های مطالعه بر اساس الزامات و پارامترهای سیستم های مدیریت سلامت شغلی و همچنین اطلاعات مرتبط با بیماری های واگیر و عفونی مانند کووید-19 طراحی گردید که شامل اطلاعات لازم در مورد ابتلا به بیماری کووید-19 در دو گروه صنایع مورد مطالعه، طب کار، مدیریت ریسک خطرات بیولوژیک، سیستم مدیریت اطلاعات سلامت شغلی، آموزش و مشارکت کارکنان و همچنین پارامترهای مدیریت بیماری کووید-19 بود. تحلیل آماری داده های مطالعه با استفاده از آزمون کای اسکویر و آزمون دقیق فیشر و در محیط نرم افزار SPSS نسخه 23 انجام پذیرفت.  

    یافته ها

    تعداد کارگران شاغل در دو گروه صنایع واجد و فاقد سیستم مدیریت سلامت شغلی به ترتیب 673 و 708 نفر بود. از 33 صنعت دارای سیستم مدیریت سلامت شغلی، (1/12 %) 4 صنعت دارای سیستم مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE-MS)، (7/66 %) 22 صنعت استاندارد OHSAS 18001:2007 را اخذ نموده و (2/21 %) 7 صنعت نیز دارای گواهینامه ISO 45001:2018 بودند. مشخص گردید که مقادیر شیوع بیماری کووید-19 در صنایع فاقد سیستم های مدیریت سلامت شغلی به طور معنی داری بالانر می باشد (05/0>p). همچنین یافته ها نشان داد که بین پارامترهای طب کار، مدیریت ریسک خطرات بیولوژیک، سیستم مدیریت اطلاعات سلامت شغلی، آموزش و مشارکت کارکنان و همچنین پارامترهای مدیریت بیماری کووید-19 در دو گروه صنایع مورد مطالعه اختلاف معنی داری وجود دارد (05/0>P).

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که بین مقادیر امتیاز پارامترهای  طب کار و سیستم مدیریت اطلاعات سلامت شغلی، مدیریت ریسک خطرات بیولوژیک، آموزش و مشارکت کارکنان، مدیریت بیماری کووید-19 و در نهایت شیوع بیماری مذکور بین صنایع واجد و فاقد سیستم های مدیریت سلامت شغلی ارتباط معنی داری وجود داشته و اجرا و استقرار سیستم های مدیریت سلامت شغلی می تواند گامی موثر در راستای کاهش شیوع بیماری های ویروسی و واگیر همچون کووید-19 باشد.

    کلیدواژگان: کووید-19، سلامت شغلی، سیستم مدیریت سلامت شغلی، همه گیری
  • راضیه جانی زاده، علی خوانین، محمدشریف حسینی، الهام یحیائی، عاطفه محمدی نژاد، حسن اصیلیان مهابادی* صفحات 296-308
    مقدمه

    با توجه به توسعه روزافزون استفاده از ترکیبات آلی فرار ازجمله تولوین و اثرات سوء آن ها برسلامتی افراد، روش های متنوعی از جمله تلفیق پلاسمای سرد و کاتالیست/فتوکاتالیست  جهت کنترل این ترکیبات توسعه یافته است.هدف از انجام این مطالعه کارایی تلفیق فتوکاتالیست HZSM-5/TiO2 و پلاسمای سرد جهت حذف بخارات تولوین است.

    روش کار

    جهت تهیه فتوکاتالیست از زیولیت HZSM-5 و TiO2 در 3 و 8 درصد وزنی استفاده شد. ذرات TiO2 با استفاده از روش تلقیح بر روی زیولیت HZSM-5 نشانده شدند. برای بررسی خصوصیات فتوکاتالیست از آزمون های پراش اشعه ایکس، میروسکوپ الکترونی روبشی و تعیین سطح ویژه استفاده گردید. بخارات تولوین در غلظتppm  2±58 با استفاده از سیستم دینامیک تولید و در فشار و دمای محیط و رطوبت 6 درصد از راکتور حاوی 1 گرم فتوکاتالیست به طور مداوم عبور داده شد. درنهایت راندمان حذف  برای سه حالت پلاسما ، پلاسما و فوتوکاتالیست 3 و 8 درصد وزنی در محدوده ولتاژی 4000 تا 8000 ولت بافاصله 500 ولت محاسبه گردید.  

    یافته ها

    در مطالعه حاضر راندمان حذف بخارات تولوین به ترتیب 9/44، 36/75 و 68/66 درصد برای پلاسما ، HZSM-5/TiO2 3% و HZSM-5/TiO2 8% وزنی بدست آمد که HZSM-5/TiO2 3% بهترین راندمان را نشان داد. همچنین با افزایش ولتاژ، راندمان حذف نیز افزایش یافت به طوری که در ولتاژ 7000 ولت به حداکثر خود رسید.

    نتیجه گیری

    افزودن فتوکاتالیست HZSM-5/TiO2 به پلاسمای سرد سبب افزایش قابل ملاحظه ای در راندمان حذف آلاینده گردید و همچنین HZSM-5/TiO2 3% بهترین راندمان را نشان داد. استفاده از این تلفیق می تواند راهکار موثری برای حذف بخارات تولوین در محیط های صنعتی بدون به مصرف انرژی بالا باشد. با توجه به نتایج به دست آمده پیشنهاد می شود این تلفیق برای سایر ترکیبات آلی فرار نیز موردبررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پلاسمای سرد، فتوکاتالیست، بخارات تولوئن، راندمان حذف
  • پگاه شفیعی، موسی جباری*، مهناز میرزا ابراهیم طهرانی صفحات 309-326
    مقدمه

    حوادث شغلی یکی از چالش های مهم موجود در صنایع هستند. هدف از این مطالعه تعیین علل ریشه ای حوادث شغلی رخ داده در یک شرکت خودروسازی و بررسی نقش آن ها در وقوع حوادث است.

    روش کار

    با استفاده از روش Tripod-Beta حوادث شغلی منجر به استراحتی که سبب از دست رفتن حداقل یک روز کاری در بین سال های 1390 تا 1396 شدند، موردبررسی قرار گرفتند و علل تاثیرگذار بر وقوع آن ها از سطحی تا ریشه ای تعیین گردیدند. تجزیه وتحلیل داده ها از طریق نرم افزار SPSS-22 صورت پذیرفت.  

    یافته ها

    حدود 80% حوادث شغلی رخ داده در سطح شرکت خودرو سازی، در نتیجه 6 عامل ریشه ای، شامل نقص در سیستم سازماندهی (20%)، شرایط تقویت کننده خطا (17%)، نقص در سیستم مدیریت تعمیرات‎و‎نگهداری (12%)، نقص در سیستم ارتباطات (10%)، اهداف ناسازگار (10%) و نقص در سیستم طراحی (9%)، به وقوع پیوسته اند. عدم وجود اختیار لازم برای متوقف کردن عملیات به میزان 28% بیشترین نقش را در بروز نقص سیستم سازماندهی ایفا نموده است.

    نتیجه گیری

    با اصلاح سه عامل ریشه ای سازماندهی، شرایط تقویت کننده خطا و مدیریت تعمیرات‎و‎نگهداری، می توان بیش از 50 درصد حوادث شغلی را کنترل نمود، جهت کاهش این میزان حوادث، استخدام صحیح نفرات، تعریف دقیق پاسخ گویی، تعریف دقیق شرح وظایف، سرپرستی و نظارت مناسب و ثبت شبه حوادث پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: حوادث شغلی، تجزیه وتحلیل علل ریشه ای، صنعت خودرو سازی، علل مستقیم، علل غیر مستقیم، سیستم دفاعی و کنترلی، Tripod-Beta
  • رستم اسماعیلی، احمدعلی بابایی، غزاله منظمی تهرانی* صفحات 327-352
    مقدمه

    هر کشوری جهت توسعه و پیشرفت، به حفظ سرمایه انسانی خود از طریق پیشگیری از حوادث نیاز دارد. بنابراین این مطالعه با هدف بررسی ارتباط سرمایه گذاری های ایمنی با شاخص های عملکرد ایمنی با در نظر گرفتن اثر تعاملی سطح خطر پروژه در صنعت ساخت و ساز انجام شده است.

    روش کار

    انجام مطالعه به روش صورت «مطالعه موردی چندگانه» در 5 کارگاه ساختمانی بزرگ شهر تهران در سال 1397 انجام گرفته است. جهت جمع آوری داده های مورد نیاز مطالعه از پرسشنامه به همراه مصاحبه و بررسی مستندات ایمنی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از ویرایش 18 نرم افزار آماری  SPSSانجام گرفت.  

    یافته ها

    بین انواع سرمایه گذاری های ایمنی (کل سرمایه گذاری های ایمنی، سرمایه گذاری پایه ایمنی و سرمایه گذاری داوطلبانه ایمنی) و ضریب تکرار حادثه (AFR) (05/P-value < 0  ،936/0- = r) همبستگی قوی معکوس وجود دارد و بین سرمایه گذاری های ایمنی با عملکرد ایمنی همبستگی قوی مستقیم (05/P-value <0  ،939/0= r) وجود دارد. همچنین تاثیر انواع سرمایه گذاری های ایمنی بر شاخص های عملکرد ایمنی تحت شرایط مختلف پروژه (سطح خطرات پروژه) یکسان نمی باشد و زمانی که سطح خطر پروژه بالا باشد، تاثیر کل سرمایه گذاری های ایمنی و اجزاء آن، بر عملکرد ایمنی بیشتر است.

    نتیجه گیری

    افزایش در میزان سرمایه گذاری های ایمنی باعث بهبود عملکرد ایمنی از طریق کاهش حوادث می شود. همچنین سرمایه گذاری در هر دو جزء ایمنی (سرمایه گذاری پایه ایمنی و سرمایه گذاری داوطلبانه ایمنی) می تواند باعث بهبود عملکرد ایمنی شود. نتایج تحقیق حاضر می تواند به عنوان مبنایی برای کمک به پیمانکاران و شرکت های ساختمانی جهت سرمایه گذاری در ایمنی و تعیین بودجه مناسب برای مدیریت ایمنی پروژه ساختمانی باشد.

    کلیدواژگان: صنعت ساخت و ساز، ایمنی، سرمایه گذاری ایمنی، شاخص های عملکرد ایمنی، سطح خطر پروژه
  • سیده فریماه نویدی، علی صفری واریانی، سکینه ورمزیار* صفحات 353-367
    مقدمه

    اختلالات اسکلتی- عضلانی مرتبط با کار از مهمترین دلایل غیبت از کار، افزایش هزینه ها و آسیب های انسانی است که شیوع آن در کاربران کامپیوتر بسیار بالا می باشد. تحقیق حاضر با هدف بررسی 8 هفته تمرینات حرکات اصلاحی بر کاهش شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی کاربران کامپیوتر شرکت گاز انجام شده است.

    روش کار

    این مطالعه ی تحلیلی-مقطعی در سال 1397 در بین 101 نفر از کاربران کامپیوتر شرکت گاز شهر قزوین انجام شد. از این تعداد، 14 نفر در برنامه مداخله آموزشی حرکات اصلاحی به مدت 8 هفته (16جلسه 1ساعته و 2 بار در هفته) شرکت نمودند. به منظور بررسی شیوع و شدت اختلالات اسکلتی- عضلانی از پرسشنامه های نوردیک و نقشه بدن استفاده گردید. نتایج با استفاده از آزمون-های کولموگروف-اسمیرنف، وی کرامر، مک نمار و ویل کاکسون در نرم افزار spss نسخه 23 بررسی شدند.  

    یافته ها

    بیشترین اختلالات در بین کاربران کامپیوتر در طی یک هفته گذشته قبل از مداخله مربوط به نواحی شانه ها (3/64%)، کمر (9/42%) و گردن (7/35%) می باشند. شیوع اختلالات اسکلتی - عضلانی بوسیله حرکات ورزشی تقویت عضلات و انعطاف پذیری در نواحی گردن و شانه به ترتیب با اطمینان 95 و 99 درصد قبل و بعد از مداخله متفاوت و کاهش معناداری نشان داد. شیوع ناراحتی در ناحیه کمر بعد از مداخله به میزان 8/35% و در سایر نواحی نیز حداقل به میزان 1/7% کاهش یافته است.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که اجراء برنامه مداخله آموزشی حرکات اصلاحی توسط افراد متخصص علوم ورزشی می تواند باعث تقویت عضلات و در نتیجه اختلالات اسکلتی - عضلانی را 3/64-1/7% کاهش دهد.

    کلیدواژگان: حرکات اصلاحی، اختلالات اسکلتی-عضلانی، کاربران کامیپوتر
|
  • Mohsen Mahdinia, Mostafa Mirzaei Aliabadi, Ahmad Soltanzadeh, AliReza Soltanian, Iraj Mohammadfam* Pages 176-195
    Introduction

    Safety situation awareness is an important element affecting operatorchr('39')s reliability and safety performance, which is influenced by various variables. Identification of these variables and their relationship will play a major role in optimizing control measures. The present study was conducted for this purpose.

    Material and Methods

    This study was based on the situation awareness, expert’s opinions and use of a Fuzzy multi-criteria decision-making method. Triangular fuzzy numbers was used to quantify the expertschr('39') judgments and to reduce the errors that result from theirs’ subjective evaluation on the relationships between the variables.

    Results

    The results showed that the studied organizational variables together with "safety/g knowledge" and "experience in job/specific task” are the most important predictive variables of situation awareness. Among the organizational variables, "Organizational Safety Attitudes", "Safe System Design" and "Education" are the most important determinants of safety situation awareness.

    Conclusion

    Fuzzy logic was used to aggregate expert opinions to determine the most important variables affecting situation awareness and their cause-effect relationships. Organizational variables are the main determinants of situation awareness. To improve situation awareness, the best results are obtained by modifying effective root variables, i.e., organizational variables and some individual variables.

    Keywords: Organizational variables, Safety situation awareness, Fuzzy logic, Safety performance
  • Mohammad Ebrahimi, MahmoodReza Azgahini, Jalil Nazari*, AbdolRasoul Safiyan Pages 196-212
    Introduction

    Carpet-weaving is one of the hard and harmful jobs, which affect the health of the workforce. Based on the previously conducted research, musculoskeletal disorders in the neck, shoulder, and lower back regions are common among carpet weavers. This study conducted to investigate the muscle activity of the shoulder and lower back regions in carpet weavers during work on traditional and ergonomic workstations by surface electromyography.

    Material and Methods

    18 experienced male weavers with a mean age of 38 and mean weaving experience of 11.1 years participated in this study. Each weaver took part in two trails of 120 min. Surface EMG signal recordings were done during weaving for four muscles (bilaterally in trapezius and erector spine). The RMS and MPF values were extracted from the raw EMG signal to estimate muscle activity and fatigue.

    Results

    The results obtained from the 5-time intervals indicated the lowered MPF in the ergonomic workstation compared to the traditional one. The result of the mean RMS in most of the recorded times was lower in the ergonomic workstation than that in the traditional one.

    Conclusion

    According to the results of the study, the modified workstation was well-suited for trapezius muscles, and the traditional one had an advantage for the erector spine muscles.

    Keywords: Carpet weaving, Electromyography, Muscle, Workstation
  • GholamAbbas Shirali, Davood Afshari, Sanaz Karimpour* Pages 213-225
    Introduction

    Considering the accreditation of international standards of hospitals and the necessity to improve the safety and quality of patients’ care, this study aimed at evaluating reliability among nurses using predictive analysis of cognitive errors and human event analysis techniques.

    Material and Methods

    The analysis of nurses̓ tasks was done by HTA method. Then, the types of errors and their causes were identified by TRACER method. In the next step, the error probability of each task was calculated by ATHEANA method. In order to calculate the probability of total event, the probability of human error was imported to probabilistic risk assessment.

    Results

    Factors affecting performance of the nurses were included: the complexity of the work, high workload, nurse’s experience, work environment design, fatigue, anxiety, shortage of the workforce, insufficient time period for doing job, sleep disturbance, and poor lighting and noise pollution. According to the instruction of ATHEANA method, the error probability for each base event was considered 0.001. Given that there are 15 base events, the probability of human error in the heart attack event was calculated 0.015.

    Conclusion

    The finding of this study was indicated the need for providing required nursing workforce, reducing overtime, scientific planning for nurses’ work shifts and giving practical training and stress management methods in the emergency conditions.

    Keywords: Reliability, Cognitive Errors, Human event analysis, Nurses
  • Mehdi Amirkhani, Farbod Kouhpaye, MohammadReza Rajabi, Majid Najafi Kalyani*, Javad Salami Pages 226-236
    Introduction

    Occupational injuries are considered as the most common work-related risk factors among the medical sciences students. Medical sciences students are mostly exposed to needle stick injuries and sharp objects when training in the clinical environment due to lack of enough experience. This study aimed at investigating the frequency of these injuries and the related causes of its occurrence among the students in various disciplines of medical sciences.

    Material and Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed on the students of Fasa University of Medical Sciences in 2017. All medical, nursing, operating room, anesthesiology, and medical emergencies students were recruited to this stud using census method. Then, a questionnaire was distributed among them. The data collection tool in this study was a researcher-made questionnaire consisting of two parts of demographic characteristics and the related causes of the occurrence of injuries. After completing the questionnaire by the students, data management and analysis was performed using statistical tests and SPSS 22.

    Results

    The results of this study showed that 74 students (24.3%) had reported being injured caused by sharp objects at least once over their studying period of time. Twenty-six students (35.1%) described their carelessness as the main cause of the injuries. Intramuscular injection with 20 cases (27%) was the most important procedure leading to needle stick exposure. Chi-square statistical test showed that there was a statistically significant difference between the frequency of injuries caused by sharp objects and gender, so that the exposure frequency was more reported by the male students (P <0.05).

    Conclusion

    The results showed that injuries caused by needle stick and sharp objects are high in medical sciences students. Due to this high prevalence, in educational programs, and especially in the clinical setting, accurate and precise training and arrangements are highl recommended with the emphasis on safety measures. Also, the use of personal protective equipment (PPE), before and during working with the patient is essential for medical sciences students. In addition, due to disability of injured students, making a planning program for training them about the potential risk of these injuries is necessary.

    Keywords: Needle stick injury, Sharp objects, Students, Medical sciences
  • Saeed Omidi, Ghorbanali Jennat Feridooni, Rabiollah Farmanbar, Mahmoud Heidari* Pages 237-251
    Introduction

    Risk perception to safety and health is particularly important and affects behavior. Most of accidents occur because people do not have proper understanding about them. Accidents may be an important consequence of risk perception or, more precisely, an inaccurate perception of risk. Education has been always widely recognized as an important component of occupational risk management programs. The aim of this study was investigating the effect of an educational intervention based on the theory of planned behavior on firefighters’ risk perception in operational units.

    Material and Methods

    This study was a randomized controlled trial performed on 92 firefighters, in Rasht, in 2019. Cluster sampling method was carried out, and the firefighters were randomly assigned to two experimental and control groups with equal numbers. Data collection instrument was a questionnaire with the three sections including demographic variables, risk perception, theory of planned behavior constructs. The educational program consisted of five sessions of 30-75 minutes for each group (six groups of 7-8 firefighters). The data were collected before and one month after educational intervention, and analyzed by Chi-square, independent and paired-sample T test, Mann-Whitney U and Wilcoxon using SPSS software version 21.

    Results

    The mean age of firefighters was 35.91±5.17 years, and no significant difference was observed between the two groups in demographic variables. Before the educational intervention, no significant difference was seen between the intervention and control groups in risk perception, the model constructs and self-report behaviors, but after performing the educational intervention the variables were significantly increased in the intervention group.

    Conclusion

    The current study results showed an improvement in firefighters’ risk perception due to educational intervention based on the theory of planned behavior. Thus, the theory of planned behavior can be used as a theoretical framework for the design and implementation of firefighters’ risk perception.

    Keywords: Risk perception, Firefighters, Education, Theory of Planned Behavior
  • Farhad Forouharmajd, Azam Salehi*, Karim Ebrahimpour Pages 252-264
    Introduction

    one of the most important complications of exposure to ionizing radiation is emergence of cancer tumors, which happens as a result of oxidative DNA.  Therefore, the present study was conducted, aimed to measuring 8-DIHYDROxy- 2’- DEOXYGUANOSINE (8-OHdG) level in radiographers’ urine as oxidative damage biomarker, as well as comparing this biomarker with cumulative effective doses.  

    Material and Methods

    In the present study, the samples were selected into two categories, 35 of whom were from different radiography groups (including nuclear medicine, radiology, radiotherapy, CT scan), and 35 subjects were from the staff, who had no exposure to radiation. The results of the film badge were gathered from the hospitals. Since film badge monitoring period was found to be 2 months, the collective effective dose was obtained according to the respective formula for 30 last period and 6 last period. Then, at the end of the work shift, the urine samples were taken to determine the 8-OHdG concentration. The samples were obtained via the SPE (solid-phase extraction) method. After that, the 8-OHdG concentration was read by the GC/MS analyzer. Finally, the data extracted from the 8-OHdG concentration and the collective effective dose of the radiation were analyzed by SPSS software.

    Results

    The results showed an increase in the level of 8-OHdG, as one of the oxidative biomarkers in the body of radiographers, but the level of 8-OHdG showed a direct relation in the body of the radiographers with an average collective effective dose of radiation in the last 30 as well as the last 6 periods.

    Conclusion

    Observing the radiation protection principles by radiation workers results in decreased radiation and, in turn, reduces the level of oxidative stress, thus, reducing the potential effects of radiation.

    Keywords: Radiography staff, Collective effective dose, 8-Dihydroxy2’- DEOXYGUANOSIN
  • Sajjad Samiei, Mohsen Sadeghi Yarandi, Reza Pourbabaki, Saba Kalantary, Farideh Golbabaei* Pages 265-278
    Introduction

    The respiratory system, one of the most important organs of the body, can be affected by adverse effects, disorders and consequences in the workplace. Spirometry is one of the most important screening and testing tools in the periodic medical examination of every employee. This study was aimed to evaluate the factors affecting the respiratory function of staff of Tehran University of Medical Sciences (TUMS).

    Material and Methods

    This descriptive-analytical and cross-sectional study carried out on 300 employees of TUMS according on during the enrollment phase of the Tehran University of Medical Sciences employee’s cohort (TEC) study was in order to survey the parameters affecting pulmonary function. Demographic data were collected through a demographic questionnaire. Spirometry was used to evaluate respiratory function parameters and bioelectric impedance was used to analyze body composition. Data analysis was performed by SPSS software version 25. Two-sample t-test, one-way ANOVA, and Pearson correlation coefficient were used for statistical analysis. Multiple linear regression was used to determine the effect of independent variables on the parameters of pulmonary function.

    Results

    It was found that 73.6% of the subjects had a normal lung pattern, 7% had an obstructive pattern, 14.7% had a threatening pattern and 4.7% had a mixed pattern. There was a significant negative correlation between FVC and FEV1 parameters and smoking (P-value <0.05). There was also a significant relationship between FFM, age and BMI with FEV1/FVC (P-value <0.05). Similarly, there was a meaningful relationship between type of job and FVC parameter (P-value <0.05). The findings showed that the highest and the lowest averages of all parameters of pulmonary function was in administrative and occupational services, public and technical services and facilities, security and guard, respectively.

    Conclusion

    In the present study, it was found that occupation type affects lung function due to exposure to contaminants in different groups. Other factors affecting lung function included age, body mass index, fat mass, fat free mass and smoking. Therefore, changing lifestyle such as proper diet, regular exercise and not smoking can be an effective step towards improving the parameters of lung function.

    Keywords: Respiratory function, Spirometry, Regression Model, FVC, FEV1
  • Davood Panahi, Mohsen Sadeghi Yarandi, Noradin Gharari, Zahra Aghajani Aliabadi, Ahmad Soltanzadeh* Pages 279-295
    Introduction

    Considering the importance of implementing occupational safety and health management systems for the prevention of various diseases in the workplace, as well as determining the notability and role of induction and implementation of occupational health management systems in controlling and reducing COVID-19 outbreak in work environments, as one of the most sensitive and important of society sectors, this study aimed to compare the prevalence of Covid-19 disease in two groups of industries with and without occupational health management systems and related management risk factors in several industries, in Iran.

    Material and Methods

    This cross-sectional study was performed in May 2020 during the outbreak of coronavirus in some industries under Shahid Beheshti University of Medical Sciences’ supervision. During the present study, 70 industries included 24 industries active in chemical products, 6 industries of automotive parts manufacturing, 14 industries of home appliance manufacturing, 16 industries of health and cosmetics products, 4 industries of metal products, and six service companies were studied. The studied population included two industries with an occupational health management system (33 industries) and industries without an occupational health management system (37 industries). In this study, a checklist was designed to collect study data based on the requirements and parameters of occupational health management systems, as well as information related to infectious diseases such as COVID-19, which included information on COVID-19 disease in two groups of studied industry, occupational medicine, biological hazards risk management, occupational health information management system, training, and employee participation, as well as the management parameters of COVID-19 outbreak. Statistical analysis of the study data was performed using the Chi-square test and Fisher’s exact test by SPSS. 23 software.

    Results

    The number of workers working in the two groups of industries with and without occupational health management systems was 673 and 708, respectively. Among 33 industries with occupational health management systems, 12.1% industries had health, safety, and environment management system (HSE-MS), 66.7% industries had OHSAS 18001:2007 standard, and 21.2% industries also had ISO 45001:2018 certification. It was found that the prevalence of Covid-19 disease in those industries without occupational health management systems was significantly higher (p <0.05). It has been found that Covid-19 outbreak in industries without occupational health management systems was significantly higher (p<0.05). The findings also showed that there was a significant difference between the parameters of occupational medicine, risk management of biological hazards, occupational health information management system, training and employee participation, as well as the management parameters of COVID-19 disease in the two groups of studied industries (p<0.05).

    Conclusion

    The findings of the present study indicated that there was a significant relationship between the scores of occupational medicine parameters and occupational health information management system, risk management of biological hazards, training and employee participation, management of COVID-19 and finally the prevalence of the disease among industries with or without occupational health management system. So, implementation and establishment of occupational health management systems can be an effective step in reducing the prevalence of viral and infectious diseases such as COVID-19.

    Keywords: COVID-19, Occupational Health, Occupational Health Management System, Pandemic
  • Razieh Janizadeh, Ali Kavanin, MohammadSharif Hosseini, Elham Yahyaei, Atefeh Mohammadi Nejad, Hasan Asilian Mahabadi* Pages 296-308
    Introduction

    Regarding the daily growth of Volatile Organic Compounds (VOCs) application in a vast variety of industries which also contributed to their adverse effects, different methods were used for controlling their emission. One of the most effective methods for this purpose, is a combination of cold plasma and catalyst or photo catalyst. In this study, the effectiveness of the HZSM-5/ Tio2 for Toluene treatment removal was investigated

    Material and Methods

    HZSM-5 zeolite, and Tio2 in 3 and 8 weight percent were used for photo catalyst preparation. The TiO2 particles were coated on the zeolite by impregnation method. X-Ray Diffraction, Scanning Electron Microscope and Brunauer Emmett Teller tests were used for the identification of photo catalyst structural properties. Toluene vapors with 58±2 PPM concentrations were produced in ambient condition including the room pressure and temperature by a dynamic system and introduced to a reactor included 1 gr of the photo catalyst. Vapors were passed from the reactor continuously with a rate of 0.5 liter per minute. Removal efficiency in three different states; plasma only, plasma /HZSM-5/TiO2 3%tw, and plasma/HZSM-5/TiO2 8% tw were assessed at the voltages of 4000 to 8000.

    Results

    In the current study, the removal efficiency of toluene vapors were 44.9, 75.36 and 66.68 percent for plasma, plasma /HZSM-5/TiO2 3%tw and plasma/HZSM-5/TiO2 8% tw, respectively. Photo catalyst with 3 weight percent showed the best removal efficiency. In all tests, the removal efficiency increased when the voltage increased and in 7000 volts it reached the maximum level. Therefore, adding photo catalyst to the plasma caused significant improvement in removal efficiency. Also, HZSM-5/TiO2 3% tw showed the best performance for toluene vapors removal.

    Conclusion

    According to the current study findings, using this combination in an industrial environment can be an effective way for Toluene vapors without the need for high temperatures. This combination can be proposed for other VOCs.

    Keywords: Cold Plasma, Photo Catalyst Toluene Vapors, Removal Eeeficiency
  • Pegah Shafiei, Mousa Jabbari*, Mahnaz Mirza Ebrahim Tehrani Pages 309-326
    Introduction

    Occupational accidents are one of the major challenges of the industrial workplaces. The identifying of the effective causes of the incidents occurrence, could be used to prevent them. This study was aimed to determine basic causes of occupational accidents in a vehicle manufacturing company.

    Material and Methods

    The occupational accidents leading to loss of time, which cause losing at least one working day, occurred from 2012 to 2017 were analyzed using the Tripod-Beta method and the causes of their occurrences were determined from the active failures to the root causes. The data were analyzed using the SPSS-22 software.

    Results

    Eighty percent of the occupational accidents that occurred in a vehicle manufacturing company were related to 6 root causes, i.e. the weakness of OR (20%), EC (17%), MM (12%), CO (10%), IG (10%) and DE (9%). Absence of necessary authority to stop working is the most important reason for the occurrence of the weakness of Organization system with a rate of 28%.

    Conclusion

    By handling three root causes appropriately, i.e. improving OR, EC and MM, more than 50% of accidents can be prevented. Proper hiring of workers, exact definition of accountability and an accurate job description to the employees, proper monitoring and supervision, and near-miss recordings are suggested to reduce this incidence rate.

    Keywords: Occupational Accidents, Root Cause Analysis, Vehicle Manufacturing Company, Direct Causes, Indirect Causes, Failed Defense, Control, Tripod-Beta
  • Rostam Esmaeili, AhmadAli Babaei, Ghazaleh Monazami Tehrani* Pages 327-352
    Introduction

    Each country needs to preserve its human capital through preventing accidents for its development. Therefore, this study is carried out to study the relationship between safety investments and safety performance indices considering the interactive effect of the project hazard level in construction industry.

    Material and Methods

    This study was conducted using multiple case studies in 5 major construction worksites, in Tehran, in 2019. Data was collected using questionnaire, checklists and interview as well as evaluating the safety documents. The data analysis in this study was carried out using SPSS 18.

    Results

    There was a strong inverse correlation between safety investments (total safety investment, basic safety investment, and voluntary safety investment) and accident frequency rate (AFR) (r=-0.936, P-value<0.05), and there was a direct strong correlation between safety investment and safety performance (P-value<0.05, r=0.939). Also, the effect of various safety investments on safety performance indices under various project conditions (project hazard levels) was not the same; when the project hazard level was high, the effect of safety investments on safety performance was higher.

    Conclusion

    Increasing safety investment improves safety performance through decreasing the accidents. Also, investment in both safety components (basic safety investment and voluntary safety investment) might improve safety performance. The results of the current study can be used as a basis by the contractors and construction companies to invest in safety and to determine proper budget for managing safety of construction projects.

    Keywords: Construction Industry, Safety Investment, Safety Performance Indices, Project Hazard Level
  • Seyedeh Farima Navidi, Ali Safari Variani, Sakineh Varmazyar* Pages 353-367
    Introduction

    Work-related musculoskeletal disorders (WMSDs) are one of the most important causes of absenteeism, increased costs and human injuries, which are very common in computer users. The purpose of this study was to investigate the effect of 8 weeks of corrective exercise on reducing the prevalence of musculoskeletal disorders (MSDs) in computer users working in a gas company.

    Material and Methods

    This cross-analytical study was conducted on 101 computer users working in a Gas Company in Qazvin city in 2019. Fourteen people participated in 8 weeks correction training intervention program (16 sessions in 1 hour and 2 times a week). Nordic questionnaire and body map were used in order to investigate the prevalence and severity of MSDs. The data were analyzed using Kolmogorov-Smirnov, Cramer V, McNamar, Paired sample t-test and Wilcoxon tests in SPSS version 23 software.

    Results

    The most common disorders were shoulder (64.3%), waist (42.9%) and neck (35.7%) regions among computer users during the last week before intervention. The prevalence of MSDsby strength and flexion exercises in neck and shoulder regions with 95% and 99% confidence showed a significant decrease before and after intervention. The incidence of discomfort in the waist region decreased by 35.8% after intervention and in other regions decreased by at least 7.1%.

    Conclusion

    The results of this study showed that implementation of corrective training intervention program by exercise specialists can increase muscle stretch and consequently decrease the prevalence of MSDs7.1%- 64.3%.

    Keywords: Corrective exercises, Musculoskeletal Disorders (MSDs), Computer Users